blog-top-header

Bateria pe care Nu o mai Schimbi

Cercetatorii de la Universitatea Ivine din California S.U.A au inventat o baterie bazata pe un material construit din nano-fire ce poate fi reincarcata de sute de mii de ori. Acest fapt ne duce mult mai aproape de bateriile comerciale care nu vor mai trebui schimbate pe parcursul vietii unui device, baterii ce ar putea alimenta de la telefoane mobile la electrocasnice la masini si avioane.

 

Comunitatea stiintifica incearca de mult timp folosirea nanotehnologiei in construirea bateriilor. De mii de ori mai mici ca un fir de par uman, nano-firele sunt foarte conductive si ofera o suprafata mare pentru stocarea si transferul electronilor. Problema este ca aceste nano-fire sunt foarte fragile si nu rezista bine la incarcare si descarcare. Intr-o baterie tipica Li-Ion acestea isi maresc dimensiunea si se crapa, ceea ce in timp duce la umflarea bateriei si in final explozia acesteia.

 

Cercetatorii UIC au rezolvat aceasta problema imbracand un nano-fir intr-o camasa de dioxid de mangan si apoi suspendand aceasta combinatie intr-un electrolit din gel tip Plexiglas. Combinatia este stabila si se prezinta extraoridinar de promitator.


Liderul echipei de studiu, candidata la doctorat Mya Le Thai a reincarcat electrodul de test de peste 200.000 de ori intr-o perioada de 3 luni fara as detecteze pierderi in capacitatea de stocare si fara a distruge nano-fire.

 

„Mya experimenta in laborator. A imbracat tot electrodul de test intr-un strat de gel si a inceput sa execute cicluri de incarcare descarcare.” Ne spune Dl. Penner, rectorul Facultatii de Chimie UIC „A descoperit ca prin folosirea acestui gel, poate sa execute peste 100.000 de cicluri fara sa piarda capacitate.”

 

„Este o nebunie”, a adaugat acesta,”pentru ca acesti electrozi rezista maxim 5000 – 6000 de cicluri pana ‘mor’ intr-un mod foarte dramatic.”

5717edf886360

Cercetatorii cred ca gelul plasticizeaza oxidul de metal din baterie si ii ofera flexibilitate, prevenind craparea.

 

„Electrodul imbracat astfel isi pastreaza forma pentru mult mult mai mult timp, facand din el o baterie mult mai buna.” spune Mya Le Thai. „Aceasta cercetare dovedeste ca bateria pe nano-fire are o viata foarte lunga si ca putem face aceste tipuri de baterii o realitate”

 

 

Sursa: scifeeds.com

Promotii din Magazinul Online Euro Vial Lighting